У «Ковальському» продовжують створювати ОСББ

Вторник, 23 Апрель 2013 06:42
Оцените материал
(4 голосов)

На зборах мешканців багатоповерхових будинків мікрорайону «Ковальський» м. Токмака все частіше співвласники квартир приходять до висновку, що єдиним шляхом до ефективного управління та збереження будівель є створення Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).

Адже так мешканці зможуть на своєму окремому рахунку накопичувати кошти і самостійно вирішувати, куди їх витрачати. У ПП «Чайка» не виходить акумулювати зібрані кошти і розподіляти їх на всі домівки рівномірно, оскільки аварійні ситуації, що все частіше трапляються, вимагають значних ресурсів.


Першим будинком на мікрорайоні, який цього року прагнув якомога швидше створити ОСББ, був дім №44 на вул. Куйбишева. Натхненником цієї ідеї став Валентин Гржибовський, який справедливо доводив: якби мешканці бачили, які роботи будуть додатково проводитись по ремонту та обслуговуванню будинку, то можливо б погодилися якийсь час платити і більше заради своєчасного ремонту та збереження будинку від подальшого руйнування.

 

Та вже під час зборів, які є обов’язковою відправною точкою при створенні ОСББ, у багатьох мешканців будинку №44 виникли питання, вирішення яких вони адресували голові комітету мікрорайону Людмилі Яковлевій та депутату міської ради Надії Чулаковій. Найбільше людей цікавило, чи зберігатимуться пільги та субсидії, якщо вони відділяться від ЖЕКу, адже на адресу існуючих ОСББ надійшли листи, що змусили людей хвилюватися. Як пояснила Н. Чулакова, це питання було обговорено та позитивно вирішено за участю міського голови Ігоря Вікторовича Котелевського. Вирішено на користь людей, бо субсидії та пільги надаються громадянам незалежно від їх помешкання, а залежать від матеріального стану та певних заслуг, що визначені законодавством.

 

Незважаючи на дощову погоду активно проходили збори мешканців будинку вул. Куйбишева 46, але вони виявились значно продуктивнішими, ніж у сусідів. З 90 квартир на зібранні були присутні представники більш ніж 60. До проведення зборів долучилися начальник управління комунального господарства Микола Левчук та депутат Надія Чулакова. Вони надали роз’яснення і відповіли на всі запитання мешканців. Переконливим на користь створення ОСББ був виступ Наталії Святовець, яка очолює ОСББ на Куйбишева 54 та з власного досвіду довела переваги такого об’єднання. А далі мешканці Куйбишева 46 вже самі прийняли рішення про створення ОСББ, яке назвали «Фортеця», вибрали правління, вирішили інші організаційні питання. Люди майже одностайно прийшли до висновку: треба поспішали, адже будинок знаходиться в аварійному стані, і чим швидше буде збиратися копійчина до копійчини та планово проводитися ремонтні роботи, тим більше впевненості, що їм буде що залишити дітям у спадщину.

 

У цьому будинку вистачає ініціативних людей, зокрема «старший» будинку Анатолій Коваленко та Світлана Поліщук, яка наразі займається вирішенням юридичних питань. Та й правду кажучи, у багатьох просто увірвався терпець, адже будинок є аварійним, на його стінах утворилася величезні тріщини, а донедавна у підвалі накопичувались вода. І мешканці власним коштом замінили каналізаційні труби (роботи здійснювали працівники ПП «Чайка»). Тепер у підвалі сухо. Таким чином, жителі будинку побачили, що об’єднавшись навколо однієї мети, вони можуть самостійно вирішувати серйозні проблеми.


На цій хвилі поступово виходять на шлях до створення ОСББ ще кілька будинків. На вул. Куйбишева 48 є досить молодий актив, який здатен повести свій будинок шляхом «сорок шостого» будинку. Дім №42 теж думками вже від’єднався від ЖЕКу, та проблеми боржників поки що гальмують процес.

 

Пройшло не одне зібрання з цього питання і в будинку №52 по вул. Куйбишева, де є завзяті патріоти своєї домівки, але поки що немає явного лідера, та й кілька «опозиціонерів» гальмують процес.

 

А гарний приклад є. ОСББ «Промінь» по вул. Куйбишева 54 за два роки функціонування має багато позитивних змін, які мешканці здійснюють своїм коштами та коштами з державного бюджету, що виділяються на підтримку ОСББ внаслідок участі у різноманітних конкурсах з благоустрою.

 

Тут підкреслюють: найголовнішим плюсом створення ОСББ є цільове використання зібраних грошей, бо мешканці колективно вирішують, на що їх витрачати. Та й держава наразі виділяє субвенції та дотації на розвиток ОСББ. Тому, важливо проявляти ініціативу та діяти. Адже під лежачий камінь вода не тече.

 

 

За матеріалами газети "Наше місто Токмак"

Прочитано 2773 раз Последнее изменение Вторник, 23 Апрель 2013 06:54
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии